Sayfalar

Pazartesi

Okul bitince ne olduğunu anlayamamak

Hayır başlıkta düşündüğün ilk anlam değil anlatamak istediğim. Yani okul bitince ne olduğunu anlıyorum. En basitinden okulun bittiğini anlıyorum. Benim 'ne olduğunu' anlayamamaktan kastım meslek olarak ne olduğunu anlayamamaktı.

Biliyorsunuz bu zamanlarda  4 sene matematik okuyan adam 6 ayda polis olabiliyor. 4 senede aldığı matematik eğitimini artık ileride birkaç küçük hesap yaparken diğer tüm polisler gibi kullanabilecek. O insan okul bitince ne olduğunu ve ne olduğunu anlayamamıştır. Belki de sırf birkaç sene erken atılmak adına yıllarca eğitimini aldığı meslekten vazgeçmiştir. Haklıdır da. 

Mesela ben. İlköğretim hayatımı saymıyorum. Onun haricinde sadece lise 1 de matematik dersi gördüm. Fakat 1,5 ay sonra gireceğim Kpss'de bana 30 adet hiç de kolay olmayan matematik sorusu soracaklar ve bu alacağım puanın %25 ini oluşturacak. %25 çok önemli 25 olduğuna bakmayın bilen bilir zaten. Üstelik  devlet beni atarsa işimde emekli olana kadar matematikle ilgili 4 işlem dışında hiçbir şeyi kullanmayacağım. Buna rağmen sorumlu tutuyorlar. Aslında eğitimini bile adam gibi vermediğin dersten beni neden sorumlu tutuyorsun, asıl soru bu?
Ha o kadar emek edip atancam birkaç sene içinde sonrası da komik, verecekleri ortalama bir maaş, sonra Türk eğitim sistemi neden sorunlu. Sen öğretmen yapacağının adamı öğreciyken s.ktin, okul bitti atanana kadar s.ktin, atandı öğretmen oldu bi daha s.ktin O adam mutlu olur mu? O adamın heyecanı kalmışmıdır? O adam İstanbul'da nasıl geçinir tek başına? Bunları sormazsan, cevaplarını bulmazsın .O adamdan maksimum performans beklersin üstüne üstlük. Aman çocuklara harika bir eğitim verilsin dersin. Nasıl versin ya? Sen o adama ne verdin ki? Devlet mutlu etmeden mutlu olmaya çalışan bir kurum olmamalı. Önce devlet mutlu etmeli ki karşılığını görsün. Hele ki öğretmenini ilk sıraya koymalı bunun için, bunu anlamak bu kadar zor olmamalı. Sanki birileri öğretmen olacak kişi çile çeksin istiyor dünyanın bir yerinde.

7 yorum:

kepazeyim dedi ki...

yekk yeaa bizim eğitim sistemi bok demek istiyorum, herkes böyle diyor, gasilhanenin ahmedinecadları iste ne yapıyor bilmiyorum, onlardan öncekiler ne yaptı onu da bilmiyorum ama örtmenin maaşı bu kadar düşükken ne olur onu biliyorum, bi bok olmaz, o örtmen polis olur, orda da mutlu olmaz, sonra birileri dur ihtarına uymayanları vurur falan filan.

Gözde GÜL dedi ki...

bir sürü örnek var benim de çevremde.ataması yapılamayıp,bir müddet ücretli çalışan,şansını tekrar tekrar deneyip olmayan ve polis olmak zorunda kalan yığınla arkadaş...sanırım 2006 yahut 2007 idi.bir alan sınavı söz konusu olacağı söylenmişti,hala yok.madem bu sınav üzerinde bu denli bir ısrarcılık söz konusu düzenleme yapılmalı bir an önce.ücretli,sözleşmeli,kadrolu...hepsinin tadına baktırdılar bana da...hepsinin ayrımını forumlardan okuyarak değil çalışarak gördüm.lanet olası sistem!!!ve işin en yamuk taraflarından biri senin de değindiğin gibi;maaş.babam gündüz tüm heybeti ile okulda salınırken,haftasonları pazarcılık yapardı.tabakları gazetelere dikkatlice sarardık birlikte.5 yaşındayken onu pazarda görüp ''ooo hoca napıyon ya?'' diyenlere verdiği cevaplarla ve yüz ifadesiyle kavradım mahcubiyetin ne demek olduğunu.bir insana böyle zamanlarda elini sımsıkı tutarak destek olabileceğimi keşfettim daha o zamanlar.babam 30 yılını doldurdu meslek hayatında.30 yıl boyunca hep ek bir işi olmak zorundaydı.şimdi de evinde ders verip,ücret isteyememekle meşgul.''kızım nasıl ücret isteyeyim?'' diye yine mahcubiyet yaşıyor.2006'dan bu yana da ben çalışıyorum.öğretmenim evet ve ek iş yapıyorum ben de.sınav gözetmenlikleri çıktığında ''oh bu ay en azından bir bankanın faizi ödenir bununla'' diyebiliyor insan.eline aldığı maaş 2 saat içinde yok olup bitiyorsa,ekstradan bir maaş kadar da avans çekip her ay faizi ile de uğraşıyorsan memurum ek iş aramasın da ne yapsın!!!

wimparella dedi ki...

Her şeyin başı eğitim diyorlar ama onu da vermiyorlar. herşey kendi elinde, devlete bırakırsan çocuğunu bi gelecek bekleme ondan. anca parayla kendi olanaklarınla tutunabilirsin

Adsız dedi ki...

devletin bir şey veremediği zaten bir kaç senedir açık ve net bir şekilde ortada değil mi?
kaç sbs kaç öss geçti, bir tane devlet okulu var mı başarı gösterebilmiş?
dereceyi falan da kastetmiyorum, bir tane öğrenciyi herhangi bir anadolu lisesine sokabilmiş mi?
eğitimden haberi olmayan kadını tutup milli eğitim bakanı yaparsan eğitim de böyle çürür işte..
ben biraz lise ve altından bahsettim ama üniversitelerin hali zaten belli.

Scartissue dedi ki...

Kült ablası, işin içinde olarak durumu çok iyi anlatmışsın. İşte benim de tüm kaygılarım onlardı daha işe bile başlamadan kaygılandırıyor, seni düşünemiyorum.

Adsız dedi ki...

Eczacılık okuyorum diye tanımayan için özet geçeyim: Bizim anfide kpss mağduru 2 fizik öğretmeni, iş bulamayan 1 iktisatçı, 1 inşaat mühendisi, ve ben oluyorum sonuncusu 1 mimar var; herkes bıraktı, herkes aç kalmamanın derdinde. 2 fizik öğretmeni diplomayı dolaba koyup tekrar sınava girmiş ecza okuyor.

Fuck the fucking fuckers

Unknown dedi ki...

Çevre Mühendisliğini bitirdim. Özel sektörde "satış mühendisliği" adı altında saçma sapan pazarlama ve satış üzerine çalışmak istemediğimden kpss'ye giriyorum.

Neden mi? Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ÇED bürolarında çalışabilmek için 2 sene "Çevre Mühendisi" olarak çalışma şartı koşulu getirmiş. Yaa yaa.

FARKEDENLER

etiket oldular

90's (1) Ahi evran üniversitesindeki garip buluş (1) alakasız etiket de yazma ya (1) Alev Dedegil (1) Anal dönem (1) anime pornla yetişen nesilden ne beklersin (1) arazekalılar (1) Aynı adlı kitap (1) ben bu deneyin mümkün olma ihtimalini sevdim (1) ben burada kendimden bahsettim (5) böyle nimet olmaz olsun (1) böyle yetenek mi olur amk. (1) Burger King (1) Cemali (1) Ceza (1) Çanakkale (1) çocuk eğitimi (1) çok ergenli bir yazı oldu ergenekondan aranmam umarım (1) Demokrasi-Teokrasi gidişatı (1) Deniz Baykal (1) Deniz Gezmiş (1) doğum günü (1) Dostluk (1) Dumansız hava sahası (1) Duş (1) duygu-mantık (1) duygulandımda duruldum (1) duyun sesimi lan (1) Efes'i zengin eden rektör (1) Eğitim (2) Emre Aydın (1) Ergenlik (1) erotik blog (2) esaret (1) eski sevgili (4) Eşitsizlik (1) eti puf (1) facebook (3) fahişe (1) Filistin (1) Flash tv (1) Gasilhane (1) Gay'em sizi incitmek değil (1) Gazze (1) gençlik (1) Greenpeace (1) Guthrie (1) hayat (1) herkesin tuttuğu kendine (1) hindistan (1) Hitler (1) İddaa (1) İnci (1) insan (1) İnsanlık (1) internet (1) İsmet İnönü (1) İsrail (1) İsrail'deki orman yangınına sevinen idiot (1) İstanbul (1) İzmir (2) Japonlara sesleniş (1) Kaddafi (1) kadın (1) Kalorifer Böceği (1) Kamal Kılıçdaroğlu gömlek bunalımı (1) Kanuni'yle konuştum dizinin gideri var dedi. (1) Kaset (1) kaybolmayan kanka istiyorum (1) Kıbrıs Şehitleri Caddesi (1) Kısa Sarkozy (1) korsan cd illegal download korsan kitap (1) korsan mp3 (1) kpss (3) kpss 2010 eğitim bilimleri (1) Kpss 2010 kopya skandalı (2) Lady Gaga (1) Libya Savaşı (1) markabeyinli olmak (1) Mehmet Pakdemirli (1) Mısır İsyanı (1) Mikrozeka (1) nasıl akademisyensiniz amk. (1) ne bitmez okulmuş amk. (1) neyleyim beni temsil edemeyen müşteri hizmetlerini (1) Nietzsche (1) Nutella hakkında da yazdım ya daha ne yazayım (1) Nükleer Enerji (1) oldu bittiye getirdim (1) Öğrenci evi (1) Öğretmenlik (1) Ölsünler bize mi ölüyorlar sanki diyen devlet (1) Ölüm sezonları (1) ÖSYM (1) Papi dansı (1) Pavlov (1) Pislik (1) Playstation (1) Profösör (1) pucca gibi nasıl yazılır (2) reklamverenler (2) Robot Dance (1) sana değil kardeşine (1) Schopenhauer (1) seyirciye oynadım (1) sıcak çok sıcak (1) sınavlar (1) Sigmund Freud (1) siktiri boktan modernite (3) Snorlax (1) Sosyallik (1) Su sorunu (1) şimdi bana kaybolan anahtarımı verseler (1) Tatminatör (1) Tayyip Erdoğan (1) Tecavüz yasası (1) Teknosa (1) Terör (1) Time out (1) tüketiciyi nasıl öpsek (1) Türkiye' de entellektüel anlayış (2) Twitter (2) UGG (2) Usb nargile (1) Vahit amk senin lan. (1) Yalan (1) yalancının mimi (1) Yavşak Erkekler (1) Yemekteyiz gay sorunsalı (1) yeni nesil (1) Yılmaz Özdil (1) yorrrumm gibi yorum. (1) Zeka (1)

counter map