Sayfalar

Cumartesi

Hanım koş bizim oğlan entel olmuş

Türkiye' yedeki entellektüellerin ve dantellektüllerin en büyük problemleri sadece okumakla bir şeylerin yapabilabileceğini sanmalarıdır. Bu zümre her konuda fikir belirtir, böyle olmalı, şu kaldırılmalı, bu eklenmeli ama kimse pratik olarak bunu hayata dökmez. Ne kolay düşünmek değil mi? Sadece düşünce gücü ile çok şey yapılmıyor. Ne yazık ki düşünce gücünü hareket enerjisine çevirecek aygıt da henüz icat edilmedi.  Yanında belki adam ölecek, hala 4 sene önce okuduğu kitaptan pasaj söyleme derdinde. Hala hayata ortak olmak değil de hayata yön verme çabasında.

Kafka'yı okuyunca herkes Gregor Samsa oluyor, Nietzsche'yi okuyunca nihilist oluyor, Schopenhauer'ı okuyunca ateist oluyor. Hepsinde bir alternatif felsefe benimseme çabası, birçoğunda da  şovenizm var. Neden yaratılmış kalıpların içinde kendine yer bulma çabasına giriyor insanlar?  Modern dünyada bir etiket mi oluyor yani bu ? Böyle olunca daha mı farklı oluyor, daha mı renkli oluyor hayat? Sartre sadece yeni tanıştığın kızların yanında aklına gelmemeli değil mi? Burada eleştirdiğim konu tabii ki bu bahsettiğim isimler ya da okuyan insanlar değil. Okumak ve öğrenmek doğal olarak insana haz verir. Ama salt okumak, bir işe yaramaz. Yaradığı tek yer herhalde bir ortamda 'hede hede' yi okudun mu?'  'Evet okudum aa harikaydı' dan öteye gitmez. Aslında bunun insanlara verdiği dayanılmaz hazzında farkındayım. Bahsettiğim şey, birkaç ismi uygun yerlerde uygun tonlamayla ağızdan çıkarmanın dayanılmaz zevki. Belki +karizma +rep kazanılır bu hareketlerle.

Ama sadece okumakla kalmamalıyız sevgili Romalılar. İnsanların hazırbulunuşluklarını dikkate almalıyız, bilgiyi bir makyaj malzemesi gibi kullanıp, yanlış yerlerimizi boyamayalıyız değil mi? Bazen makyaj hiç de yakışmaz bilirsiniz. Aynı cümlelerdeki ve düşüncelerdeki fazladan teferruat gibi.



Bir de bu var:

Refik - Baba Gregor Samsa gibi hissediyorum bugün kendimi.
Baba - Ne diyon lan? Kim o silkmede dünya şampiyonu olan Bulgar halterci miydi yoksa?
Refik - Off baba hiç mi Kafka okumadın? Böcek hani, uyanınca.
Baba - Refik, odan kaç zamandır dağınık onu topla önce. Sonra da küçük kardeşini okuldan al. 
Refik -  Off baba antreman yapıyorum ya, birazdan Sabriye ile buluşucam, arada cümlelerim arasına sıkıştırırım bunları diye sende alıştırma yapayım dedim.

15 yorum:

Adam Bovary dedi ki...

bir şeyleri bilmek kötü değildir.okumak hobidir, zevk aldığın şeylerden bahsetmekte amaca uygun olduğunda yararlıdır, ki insanlara yol gösterme gayesi güder. ama bunları bilip, artistik poz peşinde koşmak kötüdür, katılıyorum. ancak yeri geldiğinde çakma entelektüelleri susturmak adına da bu bilgiler kullanılmalı, bir nevi soğuk duş etkisi yaratılmalıdır..

Adsız dedi ki...

bir de karı kız tavlamak için sosyalizmden girip komünizmden çıkanlar var, sorsan ne yaptın? aktivist oldun mu.
tık yok sesleri kesilir.

Zeyno dedi ki...

Hayata ortak olmak yerine hayata yön vermek. Ne kadar doğru bir cümle. Gerçekten çoğumuzun yaptığı şey bu. Bu yüzden de çok şeyi ıskalayıp geçiyoruz...

Adsız dedi ki...

Görseldeki çocuk kesinlikle entel değil, nasıl rohan oynarım'ın derdinde:)

Scartissue dedi ki...

Dante, katıldığım yerlere katılmana katıldım.

Rabbit, onların ayağında Converse vardır. Eksik dolaşmazlar.

Gasilhane, görseldeki çocuğu tanımam ama yazım için tam bir ifade idi :) Hani ne desem de yankı bulsam tavırları :)

MagnaPersona dedi ki...

Düşündüm şimdi... Türlü türlü şey okudum, ev kızı oldum, mantarlı tavuk sote pişiriyorum.

Bir yanlışlık var, böyle olmamalıydı. Sıcak şarabımı yudumladığım terasta etrafımı saran aydınlarla zavallı halkı irdelemeliydim.

Nedeenn tanrım nedeeeen!

Adsız dedi ki...

Gregor Samsa'cılardan hazzetmiyorum en çok. Bilmiyorum neden. Kafka zaten Umut Sarıkaya'nın dediği gibi 2 santimlik kurşun kalemle yaza yaza depresyona girmiştir. Bi de taklitleri depresyonda. Psp'ciler sizi.

Scartissue dedi ki...

Magna, sen samimisin işte aslında benim bahsettiğim bu insanlarda samimiyet yok, belki de asıl sorun da budur. Sıcak şarap konusu beni de düşündürüyor :)

Gasilhane, depresyona girmek, girmeye çalışmak, öyle gibi görünmek insanı daha da ciddileştirmiyor dimi. Hani öyle olunca lan neler yaşamış bak şuna adam çilesini çekiyor vayy be! demiyorum ben onlar için. Ergenler bunu bir duruş biçimi sanıyor. Bunlara durumu anlatalım. Liselere gidip konferanslar verelim. Partiler bunu seçim propandası yapsın. Hükümetler 5 yıllık kalkınma planlarına alsın. Ama yapsın birileri :)

kumsepeti dedi ki...

sana katılmadan edemiycem ama magna personaya nedense daha çok katılıyorum.

MagnaPersona dedi ki...

Bence sıcak şaraplı dantel zirve düzenlemeliyiz. Herkes Kafka, Nietzche, Schopenhauer hakkında üçer sayfalık kompozisyonuyla katılmalı. "Bugün de hava çok sıcak yea." gibi yüzeysel bir cümle kuran olursa onu müthiş metaforlarımıza irite etmeliyiz. Yüzüklerin Efendisi'ndeki ent'ler gibi ağır olmalıyız konuşurken. O yarım dolu kadeh de en erken yarım saatte bitmeli. Yoksa okuduklarımız boşa gidecek, gün yüzü görmeden öleceğiz, bakın uyarıyorum!

Scartissue dedi ki...

Rüzgarın hafif dalgalandırdığı perdeler ve hafif ışık altında bol dumanlı, gotik tarzında döşenmiş, yüksek tavanlı, geniş bir oda da gerek magna. o zaman hepimizin nirvanaya ulaşması an meselesi olabilir.

MagnaPersona dedi ki...

Sen mekanı bul Scartissue, ben de kostüm danışmanı olayım.

Bot, spor ayakkabı, converse giyeni, eşofmanla geleni, uzun saçını topuz yapmayıp ağır küpeler takmayan hatunu, fularını bağlamayan beyleri mekanda bulunan 30 kilo ağırlığındaki mumlarla önce döver sonra yakarım. Haber vereyim de.

Scartissue dedi ki...

Tamam davete katılmak için şartlar:

Tıpkı bloglardaki gibi sağlı sollu Nietzche, Kafka, Schopenhauer vs gibi düşünürlerin karizmatik fotoğrafları kolların sağına soluna yerleşecek gibi işlenmeli. Yoksa biz bu kişilerin bu düşünürleri okuduğunu nasıl anlarız? Değil mi:)

evet tek şart yeterli geldi. ama ilk cümledeki çoğul ekini geriye gidip kaldırmak istemedim.

MagnaPersona dedi ki...

Öyle pek zarif olmaz gibi sanki, ama madem böyle tanıyacağız, artık katlanırım. Her şey entelektüellik için.

Not: Herkes kendi havyarını, suşisini falan getirmekle yükümlü.

Unknown dedi ki...

Şarap ve Hayyam'la ben de katılım yapsam olmaz mı?

FARKEDENLER

etiket oldular

90's (1) Ahi evran üniversitesindeki garip buluş (1) alakasız etiket de yazma ya (1) Alev Dedegil (1) Anal dönem (1) anime pornla yetişen nesilden ne beklersin (1) arazekalılar (1) Aynı adlı kitap (1) ben bu deneyin mümkün olma ihtimalini sevdim (1) ben burada kendimden bahsettim (5) böyle nimet olmaz olsun (1) böyle yetenek mi olur amk. (1) Burger King (1) Cemali (1) Ceza (1) Çanakkale (1) çocuk eğitimi (1) çok ergenli bir yazı oldu ergenekondan aranmam umarım (1) Demokrasi-Teokrasi gidişatı (1) Deniz Baykal (1) Deniz Gezmiş (1) doğum günü (1) Dostluk (1) Dumansız hava sahası (1) Duş (1) duygu-mantık (1) duygulandımda duruldum (1) duyun sesimi lan (1) Efes'i zengin eden rektör (1) Eğitim (2) Emre Aydın (1) Ergenlik (1) erotik blog (2) esaret (1) eski sevgili (4) Eşitsizlik (1) eti puf (1) facebook (3) fahişe (1) Filistin (1) Flash tv (1) Gasilhane (1) Gay'em sizi incitmek değil (1) Gazze (1) gençlik (1) Greenpeace (1) Guthrie (1) hayat (1) herkesin tuttuğu kendine (1) hindistan (1) Hitler (1) İddaa (1) İnci (1) insan (1) İnsanlık (1) internet (1) İsmet İnönü (1) İsrail (1) İsrail'deki orman yangınına sevinen idiot (1) İstanbul (1) İzmir (2) Japonlara sesleniş (1) Kaddafi (1) kadın (1) Kalorifer Böceği (1) Kamal Kılıçdaroğlu gömlek bunalımı (1) Kanuni'yle konuştum dizinin gideri var dedi. (1) Kaset (1) kaybolmayan kanka istiyorum (1) Kıbrıs Şehitleri Caddesi (1) Kısa Sarkozy (1) korsan cd illegal download korsan kitap (1) korsan mp3 (1) kpss (3) kpss 2010 eğitim bilimleri (1) Kpss 2010 kopya skandalı (2) Lady Gaga (1) Libya Savaşı (1) markabeyinli olmak (1) Mehmet Pakdemirli (1) Mısır İsyanı (1) Mikrozeka (1) nasıl akademisyensiniz amk. (1) ne bitmez okulmuş amk. (1) neyleyim beni temsil edemeyen müşteri hizmetlerini (1) Nietzsche (1) Nutella hakkında da yazdım ya daha ne yazayım (1) Nükleer Enerji (1) oldu bittiye getirdim (1) Öğrenci evi (1) Öğretmenlik (1) Ölsünler bize mi ölüyorlar sanki diyen devlet (1) Ölüm sezonları (1) ÖSYM (1) Papi dansı (1) Pavlov (1) Pislik (1) Playstation (1) Profösör (1) pucca gibi nasıl yazılır (2) reklamverenler (2) Robot Dance (1) sana değil kardeşine (1) Schopenhauer (1) seyirciye oynadım (1) sıcak çok sıcak (1) sınavlar (1) Sigmund Freud (1) siktiri boktan modernite (3) Snorlax (1) Sosyallik (1) Su sorunu (1) şimdi bana kaybolan anahtarımı verseler (1) Tatminatör (1) Tayyip Erdoğan (1) Tecavüz yasası (1) Teknosa (1) Terör (1) Time out (1) tüketiciyi nasıl öpsek (1) Türkiye' de entellektüel anlayış (2) Twitter (2) UGG (2) Usb nargile (1) Vahit amk senin lan. (1) Yalan (1) yalancının mimi (1) Yavşak Erkekler (1) Yemekteyiz gay sorunsalı (1) yeni nesil (1) Yılmaz Özdil (1) yorrrumm gibi yorum. (1) Zeka (1)

counter map